Chorus, Boudewijn e.a. - De colonne eenmaal in beweging (1981)

Uit Anarchief
Versie door Doe Roetie (Overleg | bijdragen) op 26 nov 2019 om 13:01 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'De colonne eenmaal in beweging pdf: http://anarchief.org/wiki/Bestand:Chorus,_B._e.a._-_De_colonne_eenmaal_in_beweging_(1981)-fax.p...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken


pdf: http://anarchief.org/wiki/Bestand:Chorus,_B._e.a._-_De_colonne_eenmaal_in_beweging_(1981)-fax.pdf

markdown: http://anarchief.org/wiki/Bestand:Chorus,_B._e.a._-_De_colonne_eenmaal_in_beweging_(1981)-markdown.tgz

epub: http://anarchief.org/wiki/Bestand:Chorus,_B._e.a._-_De_colonne_eenmaal_in_beweging_(1981).epub

Steeds vaker, massaler en doeltreffender worden politie en legereenheden ingezet om het groeiend verzet in Nederland de kop in te drukken. Aan de vooravond van grote sociale, economiese en politieke konflikten staat voor de autoriteiten centraal “bescherming van de rechtsorde”, met andere woorden, het handhaven van de bestaande machtsverhoudingen.

Na het luxueuze speelse van de jaren zestig, het terugkeren naar de werkelijkheid in de jaren zeventig, zijn aan het begin van de jaren tachtig verscherping en verharding de nieuwe trefwoorden. De rek is er uit, het is grimmig geworden op de set. In ieder geval staat een zwaar bewapende oproerpolitie in de startblokken – met als dreigende waarschuwing, dat de colonne, eenmaal in beweging, NIET MEER GESTOPT KAN WORDEN. Boudewijn Chorus, Stan van Houcke en Heikelien Verrijn Stuart beschrijven de ontwikkeling van het staatsgeweld en met name de herhaalde militarisering ervan. Speciale aandacht besteden zij aan een essentieel element hierin: het gebruik van traangassen.