De Batselier, Steven - 'Doorbreekt het zwijgen' tijdens feestweek Los Buenos en Tegenstroom (Artikel Veto 2404 - Gerits, Raf)

Uit Anarchief
Naar navigatie springen Naar zoeken springen



Feestweek van Los Buenos en Tegenstroom

Steven De Batselier doorbreekt het zwijgen

Losbuenos-Tegenstroom.jpg

Bron: http://www.veto.be/jg24/veto2404/losbue.html


Het lijkt een ietwat bruinere kroeg met een misschien niet zo alledaags publiek, maar voor het overige verschilt het in niets van een doorsnee kafee. Maar laat het nu net dàt zijn, waar de mensen van Los Buenos niet van willen horen. Parkstraat 14 is voor hen in de eerste plaats een ontmoetingsruimte, of nog een 'eigentijdse en tegendraadse vrijplaats', maar geen alledaags kafee. In de week van 13 oktober organiseert Los Buenos in samenwerking met Tegenstroom een feestweek om de opening van hun nieuwe jaar luister bij te zetten. Opvallend in de programmatie is een gespreksavond met de kontroversiële oud-professor De Batselier.

Los Buenos is ontstaan uit de volkskeukens van het projekthuis Genoeg in de Vlamingenstraat. Enkele mensen die het idee van de volkskeukens -- samen eten met daaropvolgend een diskussie -- niet echt verlichtend vonden, wilden verder gaan. In '93 hebben zij de vzw Los Buenos opgericht. Hiermee wilden ze een nieuwe struktuur opzetten om te werken rond de pijlers ontmoeting, vorming en aktie. De vzw Tegenstroom huist in hetzelfde gebouw in de Parkstraat en verzorgt er de infoteek: enkele middagen per week vind je er pamfletten, boeken en dergelijke om in te kijken of te kopen. Het gaat hier om materiaal waar je in de modale boekhandel niet vlotjes op zal stoten: het zijn dan ook geschriften die meestal in eigen beheer worden uitgegeven. Veelal gaat het om politieke (anarchistisch geörienteerde) uitgaven, maar er zijn bijvoorbeeld ook romans of muziektijdschriften te vinden. Daarnaast kan je er terecht voor t-shirts, stickers en platen.


Pottenbakken

Los Buenos heeft zich in het verleden vooral geprofileerd als een organisatie die het al te strikte asielbeleid wilde aanklagen. Naast het verstrekken van informatie en het organiseren van betogingen, vingen ze asielzoekers op in de kamers boven hun ontmoetingsruimte. Omdat dit te omslachtig werd voor zo een kleine vzw hebben ze deze opvang echter noodgedwongen moeten afbouwen. Toch blijft hun interkultureel engagement een belangrijk onderdeel van hun werking. Zo plannen ze ontmoetingsavonden voor vluchtelingen, die elders geen ruimte of tijd toebedeeld krijgen. Toch willen ze een zo groot mogelijk publiek aanspreken en bieden ze een afwisselend programma aan. Zo zijn er ondermeer diskussie-avonden over wapenhandel, Zen en bijnadoodervaringen. Daarnaast is er ruimte voor dichters en zijn er workshops over stellingenspelen of pottenbakken.

De feestweek wil deze verscheidenheid aan aktiviteiten benadrukken. Naast de gebruikelijke feestavonden met zwoele zuiderse muziek of ambient is er een dichtavond en een straatfeest. De meest in het oog springende avond is waarschijnlijk de gespreksavond met Steven De Batselier. Deze veelbesproken professor ging afgelopen akademiejaar in alle stilte op emeritaat. Hij heeft naam gemaakt in de zogenaamde 'anti-psychiatrie' en recent kwam hij nog in opspraak voor zijn onkonventionele opvattingen over pedofilie. De Batselier heeft vlak voor zijn emeritaat gezegd dat hij na het verlaten van de universiteit met 'schokkende en nietsontziende onthullingen' op de proppen zou komen. Bij Los Buenos hopen ze er alleszins op, want de ondertitel van de gespreksavond luidt 'De Batselier doorbreekt het zwijgen'. Deze gespreksavond vindt plaats op woensdag 15 oktober. Diezelfde dag is er naast de film 'La Haîne' ook de dokumentaire 'Roger and Me' van Michael Moore. Deze dokumentaire geeft op treffende wijze weer wat de gevolgen waren van de sluiting van een autofabriek die bijna de volledige stad Flint in de Verenigde Staten werkloos maakte. Tenslotte vervolledigt de Nederlandse aktiegroep 'EUROdusNIE' het programma. Zij belichten de gevolgen van een verenigd Europa op een kritische manier. Raf Gerits