Constandse, Anton - Anarchisme van de daad

Uit Anarchief
Versie door Doe Roetie (overleg | bijdragen) op 1 aug 2018 om 22:08 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Categorie:Afgewerkt Anarchisme van de daad Categorie:Boek bron: http://anarchief.org/wiki/Bestand:Constandse,_Anton_-_Anarc...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


bron: http://anarchief.org/wiki/Bestand:Constandse,_Anton_-_Anarchisme_van_de_daad.tgz epub: http://anarchief.org/wiki/Bestand:Constandse,_Anton_-_Anarchisme_van_de_daad.epub pdf: http://anarchief.org/wiki/Bestand:Constandse,_Anton_-_Anarchisme_van_de_daad.pdf

ANARCHISME VAN DE DAAD - van 1848 tot heden

Dr. A.L.Constandse 1969

De theorieën van het anarchisme zijn veelzijdig en zelfs zo gevarieerd, dat innerlijke tegenstellingen daarin niet ontbreken. Het was niet in de eerste plaats mijn doel, een overzicht te geven van de beginselen en idealen der grote geestelijke leiders –Bakoenin, Proudhon, Kropotkin, Reclus, Domela Nieuwenhuis, Tolstoi enz.– die deze beweging hebben geïnspireerd. Het oogmerk van deze studie is veeleer te schetsen, welke de houding, het standpunt en de activiteiten zijn geweest der anarchisten in revolutionaire perioden of situaties. Vandaar de nadruk op hun rol bij omwentelingen in Frankrijk en Rusland, bij burgeroorlogen in Parijs en Spanje. Maar ook individuele daden hebben historische betekenis: politieke moordaanslagen, burgerlijke of militaire dienstweigering, anti-autoritair lijdelijk verzet. Tenslotte zijn er de veranderingen in het gedragspatroon, zoals uit het optreden van Amsterdamse provo’s, Berlijnse apo’s en Parijse enragés, die anarchistische argumenten hebben aangewend, is gebleken. Met name het weer moderne verschijnsel der buitenparlementaire revolutionaire oppositie in West-Europa en Noord-Amerika, en dat van de nonconformistische levenshouding der jongeren is aanleiding geweest tot deze actuele terugblik op een verleden, dat in het heden sterker voortleeft dan men had kunnen vermoeden. Wat dit aangaat belicht dit historisch overzicht een bepaald aspect van de diepe crisis onzer civilisatie.

Dr. A. L. Constandse