Constandse, Anton - Oranje zonder mythe

Uit Anarchief
Versie door Doe Roetie (overleg | bijdragen) op 1 aug 2018 om 22:58 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'pdf: http://anarchief.org/wiki/Bestand:Constandse,_Anton_-_Oranje_zonder_mythe.pdf epub: http://anarchief.org/wiki/Bestand:Constandse,_Anton_-_Oranje_zonder_mythe....')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

pdf: http://anarchief.org/wiki/Bestand:Constandse,_Anton_-_Oranje_zonder_mythe.pdf

epub: http://anarchief.org/wiki/Bestand:Constandse,_Anton_-_Oranje_zonder_mythe.epub

markdown: http://anarchief.org/wiki/Bestand:Constandse,_Anton_-_Oranje_zonder_mythe.tgz

jaar: 1980

Dit boekje bedoelt een kort historisch verslag te geven van de rol van stadhouders en koningen in onze geschiedenis. Het is niet konventioneel, maar ook geen “chronique scandaleuse”, en slechts “alternatief” voor degenen, die nooit behoorlijk les hebben gehad in vaderlandse geschiedenis. Het grootste deel van hetgeen hier wordt verteld kan men terugvinden in de werken van de erkende historici: Fruin, Colenbrander, Japikse, Blok, Kernkamp en Geyl. Vermeld in de tekst zijn slechts aparte geschriften, die inzake bepaalde onderdelen zijn geraadpleegd.

Maar tegenover herhaalde oplevingen van bijna religieuze verering en steeds terugkerende geschiedenisvervalsing zijn sommige realiteiten onderstreept: het autokratische en vaak aanstoot gevende gedrag van stadhouders, koningen en zelfs van prinsen-gemaal; de vervreemding tussen het Nederlandse volk en vrijwel alle Oranje’s en Nassau’s; het feit dat het Huis van Oranje in feite in, ons land heeft opgehouden te bestaan in 1702, zodat die naam sindsdien is misbruikt; dat zelfs het geslacht Nassau is geëindigd met Wilhelmina; en dat de legende van de eeuwenlange “verbondenheid van Nederland en Oranje” een mythe is: driemaal, en in totaal 85 jaar heeft het volk getoond niet bepaald behoefte te hebben aan dit Huis, terwijl helaas na 1813 de dynastie niets heeft bijgedragen tot de vele vormen van modernisering, emancipatie, demokratisering of kulturele evolutie. In die zin kan dit geschrift worden beschouwd als een aanwijzing van de overbodigheid van een monarchie en de wenselijkheid van een vrijheidlievende en sociaal vooruitstrevende republiek. Toch is het allereerst een geschiedenisboekje voor ontwaakte, volwassen en bewust geworden landgenoten.