Constandse, Anton e.a. - Kiezen zonder keuze

Uit Anarchief
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan mogelijk weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de ingebouwde browser printfunctionaliteit.


epub: http://anarchief.org/wiki/Bestand:Constandse,_Anton_e.a._-_Kiezen_zonder_keuze.epub

markdown: http://anarchief.org/wiki/Bestand:Constandse,_Anton_e.a._-_Kiezen_zonder_keuze.tgz

pdf: http://anarchief.org/wiki/Bestand:Constandse,_Anton_e.a._-_Kiezen_zonder_keuze.pdf

Kiezen zonder keuze - Beschouwingen over de parlementaire democratie (1971)
A.L. Constandse, S.J. Doorman, P.E. de Hen en Jan Rogier

Het democratische systeem zoals wij dat in Nederland hebben, wordt door de meeste politici beschouwd als het alleenzaligmakende systeem en elke afwijking daarvan wordt vaak als ‘ondemocratisch’ afgewezen. Toch is er een duidelijk zichtbare crisis in dit systeem en nieuwe parlementariërs komen met voorstellen voor veranderingen, die als zeer radicaal worden voorgesteld, een districtenstelsel en een gekozen minister-president bijvoorbeeld. De vier schrijvers van het boek ‘Kiezen zonder keuze’ zoeken de kwalen van ons democratisch stelsel veel dieper en hun remedies zijn dan ook veel ingrijpender. Zij komen tot de conclusie dat de democratie niet kan functioneren zolang de macht in de samenleving niet werkelijk ligt bij degenen die tot kiezen geroepen worden. En die macht ligt nu in feite in de bedrijven bij een steeds kleiner aantal topfunctionarissen van wereldconcerns, in de legers bij internationale bewapeningsdeskundigen, in de nationale staten bij een klein aantal beroepspolitici en ambtenaren. Die macht ligt in elk geval niet bij degenen die moeten werken in de bedrijven, die moeten leven in de nationale staten en die beschermd moeten worden door de legers. Het kiezen van volksvertegenwoordigers, die niet regeren kunnen in onze democratie, is op deze wijze een schijnmanoeuvre geworden, en dus een zoethoudertje.

Onder redactie van Jan Rogier, redacteur van Vrij Nederland, is een boek samengesteld waarin een aantal facetten van onze ondemocratische samenleving worden blootgelegd. De historische groei van het parlementaire stelsel bespreekt Jan Rogier. De relatie tussen democratie en cultuur behandelt de analytische filosoof drs. S. J. Doorman, directeur van de VPRO. Hoe ondemocratisch het bedrijfsleven in elkaar zit analyseert de econoom drs. P. E. de Hen, redacteur van Vrij Nederland. En de bekende journalist en politiek commentator dr. A. L. Constandse geeft een aantal voorbeelden van alternatieve vormen van democratie.