Constandse, Anton - Anarchisme inspiratie tot vrijheid

Uit Anarchief
Versie door Doe Roetie (overleg | bijdragen) op 5 okt 2018 om 12:08 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Categorie:Afgewerkt Anarchisme inspiratie tot vrijheid Categorie:Boek epub: http://anarchief.org/wiki/Bestand:Constandse,_A...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


epub: http://anarchief.org/wiki/Bestand:Constandse,_Anton_-_Anarchisme_inspiratie_tot_vrijheid.epub

markdown: http://anarchief.org/wiki/Bestand:Constandse,_Anton_-_Anarchisme_inspiratie_tot_vrijheid.tgz

pdf: http://anarchief.org/wiki/Bestand:Constandse,_Anton_-_Anarchisme_inspiratie_tot_vrijheid.pdf


Jaar van uitgave: 1979

Dr. Anton Constandse (geboren 1899), auteur van de klassiek geworden boeken over de anarchistische theorieën en de politieke en sociale manifestaties van het anarchisme: Grondslagen van het anarchisme en Anarchisme van de daad geeft in dit nieuwe boek Anarchisme: inspiratie tot vrijheid een panorama van de brandendste vragen van de actuele wereldpolitiek en de huidige sociale orde, bezien vanuit de anarchistische wereldbeschouwing.

In de geschiedenis heeft het anarchisme enkele malen een belangrijke rol gespeeld als revolutionair-politieke beweging: in de Parijse Commune, in een gedeelte van revolutionair Rusland, in het republikeinse Spanje. Uiteindelijk zal de grootste maatschappelijke invloed van het anarchisme wellicht vooral terug te vinden zijn in de vrijheidsideeën waartoe het heeft geïnspireerd. In de recente jaren is er bijvoorbeeld van denkers als Feyerabend, Goodman en Chomsky, die zichzelf in politiek opzicht tot de anarchisten rekenen, een onmiskenbare invloed uitgegaan op de gebieden van wetenschapsbeoefening, onderwijsfilosofie en sociale bewustwording. Anton Constandse bespreekt in dit boek onder andere de problematiek van de staat, de spanning en samenhang tussen bureaucratie en parlementarisme, de verantwoordelijkheid van de vakbeweging, het terrorisme, de milieupolitiek, de ontwikkelingshulp, de seksuele revolutie en de Europese eenwording. Een aantal essentiële onderwerpen van de actuele maatschappij wordt belicht vanuit de levende anarchistische wereld-beschouwing.