Meewerken

Uit Anarchief
Versie door JJ (overleg | bijdragen) op 27 aug 2019 om 13:40
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


De eerste stap is het verzamelen en digitaliseren van oudere en nieuwere teksten. We werken hiervoor samen met een aantal archieven (infotheken, amsab-ISG, IISG.nl, mundaneum.org) maar ook private archieven. Wie weet heb jij zelf ook teksten liggen die nog niet in onze lijst staan? Dan zou je die kunnen scannen (bijvoorbeeld in '.PDF'-formaat) en door een software 'OCR' (Optical Character Recognition) bewerken tot een tekstdocument (.txt, .doc, .docx, .odt, ...). Die versie moet dan volledig gecontroleerd worden en vergeleken met het origineel om softwarefouten te verbeteren.

We hebben het anarchief.org zo ontworpen dat meerdere mensen eventueel kunnen samenwerken aan één tekst door het mogelijk te maken dat teksten in verschillende stappen worden verwerkt. Eén iemand kan dan de oorspronkelijke scan maken, de volgende kan de OCR doen en een volgende kan dan de verbetering doen aan de hand van .PDF en tekstbestand.

Daarna moet het document worden 'opgemaakt' en dan kan de definitieve versie publiek worden gemaakt samen met de oorspronkelijke .PDF. De 'Wiki' van het Anarchief.org biedt het tekstbestand aan en maakt er zelf verschillende soorten bestanden van naar wens van de gebruiker (nieuwe .PDF, diverse soorten tekstbestand, e-readers, enzovoort). (Zie Uitgebreide handleiding : Categorie:Workflow)


De categorieën die lijsten vormen kunnen elk een beschrijving krijgen. Zo kan men bij elke auteur een korte biografie van de auteur toevoegen, bij trefwoorden kan men de betekenis van het trefwoord toelichten, men kan eventueel ook een link plaatsen naar een andere webpagina waar men meer uitleg kan vinden, bv. een pagina op Wikipedia. (Zie Uitgebreide handleiding : Categorie:Categoriebeschrijving)


Hier vind je de afspraken die we maakten rond anarchief.org : Afspraken

Hier vind je de handleiding voor het meewerken aan anarchief.org  : Uitgebreide handleiding

Heb je vragen stuur dan een mailtje naar info@anarchief.org

Registreren / een account aanmaken

Wanneer je wil meewerken is het nodig je te registreren / een account aan te maken.

Rechts boven op deze pagina vind je de button 'Request Account'.

Klik één keer op de button en maak een profiel aan.

De beheerders zullen je aanvraag beoordelen, eventueel contact met je opnemen en dan je account bevestigen.

Van dan af kun je documenten opladen en bewerken. Je kunt ook mee overleggen.


Extra hulp

Je kan extra hulp vinden voor het werken in deze wiki op de hulp-pagina van de wiki zelf https://www.mediawiki.org/wiki/Help:Contents

of hulp vragen op de overlegpagina van de hoofdpagina

of een mailtje sturen naar info@anarchief.org


Dingen uitproberen

Als je graag vooraleer je een tekst gaat nalezen en verbeteren wat dingen uitprobeert kan je dit doen op je accountpagina. Ga naar deze pagina door helemaal bovenaan, zesde link van rechts, op je accountnaam te klikken.