Overleg:WELKOM bij ANARCHIEF.ORG: verschil tussen versies
Geen bewerkingssamenvatting |
Geen bewerkingssamenvatting |
||
Regel 185: | Regel 185: | ||
Kwam deze prent tegen, [[Bestand:2.jpg]] --[[Gebruiker:Ratja303|Ratja303]] ([[Overleg gebruiker:Ratja303|overleg]]) 20 jan 2016 08:33 (UTC) | Kwam deze prent tegen, [[Bestand:2.jpg]] --[[Gebruiker:Ratja303|Ratja303]] ([[Overleg gebruiker:Ratja303|overleg]]) 20 jan 2016 08:33 (UTC) | ||
Versie van 27 jan 2016 18:39
Mss is deze prent, of bewerking ervan wel leuk om te gebruiken???
=Denk er wel aan dat het logo (zie linksboven) die grootte heeft, dus we moeten wel opletten dat het niet onleesbaar wordt als we de afbeelding verkleinen. We zouden het eventueel wel kunnen gebruiken op de Hoofdpagina (en niet als logo zelf). Denk eraan van als je iets plaatst in een pagina van dat te "tekenen" met dat handtekening-icoontje tussen de icoontjes boven het tekstinvoer kader. Het tweede icoontje van rechts. Dan tekent de software automatisch en weet je wie wat zegt. Zoals hier bij mij nu --Tim (overleg) 7 dec 2015 13:23 (UTC)
Ok, merci voor de uitleg!!!--Ratja303 (overleg) 8 dec 2015 12:21 (UTC)
Gelukt--Ratja303 (overleg) 8 dec 2015 12:22 (UTC)
Is er het mogelijk om een lijst te zien van alle reeds op de wiki geplaatste publicaties? --Ratja303 (overleg) 10 dec 2015 18:04 (UTC)
Ja via Speciaal:AllePaginas. Je vindt dit terug onder "Speciale pagina's" in het menu aan de linkerkant, je moet er maar eens in rondneuzen :) --Tim (overleg) 12 dec 2015 03:48 (UTC)
Ook iets handig. Als je in het vet gedrukte hoofdstukken-titels ingeeft met = ipv ' dan wordt daar automatisch een inhoudsopgave voor opgemaakt. Zie bv de Handleiding pagina, als je die opent om te bewerken kan je het in actie zien.--Tim (overleg) 12 dec 2015 03:52 (UTC)
Merci, ga dat van die titels direct uitproberen op de reeds gepubliceerde teksten. --Ratja303 (overleg) 12 dec 2015 10:19 (UTC)
Heb een beetje zitten testen met opmaak en toevoegen van bestanden, op mijn eigen pagina [[2]] - tabblad 'overleg'
Misschien kan er een link geplaatst worden in de handleiding met uitleg over openen van hierboven genoemde pagina, de tabbladen 'overleg' en 'bewerken' en hoe je hier de werkwijze kan zien voor bepaalde handelingen bij de opmaak van een tekst???
--Ratja303 (overleg) 12 dec 2015 17:49 (UTC)
Ik merkte op mijn eigen pagina dat de automatisch aangemaakte kader met inhoud tegen Titel 1 aanplakt - enter toevoegen in 'bewerken' geeft niet gewenste resultaat - kan er een soort hard return worden toegevoegd?
Ik zou het niet weten over die hard return. Je kan zeker de Handleiding pagina aanpassen met links hoor :) --Tim (overleg) 14 dec 2015 03:25 (UTC)
ok --Ratja303 (overleg) 14 dec 2015 16:24 (UTC)
Is er een idee voor een logo? En voor een introductie tekst? --Tim (overleg) 15 dec 2015 03:22 (UTC) Of misschien kan die "books not bombs" wel dienen als logo, ik heb die even verkleind en het is nog steeds goed leesbaar. Ga er mij in het weekend nog eens mee bezig houden.--Tim (overleg) 15 dec 2015 03:25 (UTC)
Ik vind die "Books not bombs" wel leuk, ander logo zeker ook welkom. Veel zoekersgeluk en veel inspiratie gewenst voor het weekend... Ondertussen plaats ik verder de publicaties over van forum naar wiki en werk ik verder aan een uitgebreide handleiding (dit is begonnen als test- en notitieblaadje voor mij persoonlijk, maar groeide al doende uit naar een uitgebreide handleiding (Overlegpagina van mijn account) - --Ratja303 (overleg) 15 dec 2015 16:32 (UTC)
Ik heb een Categorie "Afgewerkt" gemaakt waar teksten die afgewerkt zijn in geplaatst kunnen worden. Zo kunnen we later gemakkelijk teksten die "door de mazen geglipt zijn" terugvinden door te kijken naar teksten die niet in een categorie staan, zonder die "Afgewerkt" categorie zouden alle teksten in de "geen categorie" terechtkomen en zouden we dat dus niet kunnen gebruiken. Ik heb ook gemerkt dat je zowel de tekstpagina als de overlegpagina van een tekst in een categorie zet. Dit is niet nodig, enkel de tekstpagina zelf is goed, anders als je naar bv Categorie:OCR gaat kijken staat alles er dubbel in (1 keer voor de gewone pagina en 1 keer voor de overlegpagina)--Tim (overleg) 15 dec 2015 23:43 (UTC)
Dit vind ik ook een leuke prent
Merci voor de uitleg over de categorieën - zal diegenen die ik reeds plaatste aanpassen (het is ook de bedoeling dat deze dienen als vb voor toekomstige medewerkers en dus in orde zijn, zal ook de uitgebreide handleiding op mijn overlegpagina aanpassen. Goed idee van extra categorie!!! --Ratja303 (overleg) 16 dec 2015 12:10 (UTC)
We raden aan voor het scannen te bekijken of de pagina niet reeds bestaat, en dan reeds voor het scannen de pagina al aan te maken eens je gezocht hebt nr een pagina is het een kleine stap om ze meteen aan te maken ( en zo scan je niet per ongeluk samen dezelfde publicatie, ook kan je op die manier de pagina's al aanmaken als je bv. boeken bent gaan lenen om in te scannen, zo weten anderen dat deze publicaties al een w.i.p. zijn. Kan er dan beter ook niet nog een Categorie "Scannen" worden aangemaakt, daar kunnen de pagina's staan tussen aanmaak van pagina en het uploaden en in de pagina plaatsen van de PDF? --Ratja303 (overleg) 16 dec 2015 12:41 (UTC)
Als de kwaliteit van de boeken het toelaat kunnen we tekeningen duidelijk beter ook nog es apart inscannen, tot nu scande ik ze ook nr. PDF, maar kan ik ze niet beter nr JPG of dergelijks scannen? Dit had ik mss wel eerder kunnen bedenken, maar... dan plaats ik dat ook meteen in mijn klad-handleiding --Ratja303 (overleg) 16 dec 2015 13:19 (UTC)
Is het mogelijk de titel aan te passen, na publicatie (als iemand zich niet aan de vaste structuur houdt bv.) --Ratja303 (overleg) 16 dec 2015 16:42 (UTC)
Nog wat leuke prentjes : --Ratja303 (overleg) 17 dec 2015 08:21 (UTC)
Zou het ook niet handig zijn dat de bestanden die upgeload worden een categorie zouden hebben, zoals Categorie "PDF-bestanden", Categorie "DOC-bestanden", Categorie "Illustraties" ? --Ratja303 (overleg) 18 dec 2015 12:37 (UTC)
Iets ontdekt : MediaWiki ignores single line breaks. To start a new paragraph, leave an empty line. You can force a line break within a paragraph with the HTML tag
. --Ratja303 (overleg) 18 dec 2015 18:28 (UTC)
Titels (en zowat al de andere zaken) kunnen zoveel aangepast en teruggezet worden als je wilt. Die Categorieen voor bestanden is inderdaad een goed idee, je kan Categorieen aanmaken op dezelfde manier als een pagina maar dan met "Categorie:" ervoor. --Tim (overleg) 20 dec 2015 13:52 (UTC)
Hoi, ik heb een paar foto's opgeladen die eventueel als logo kunnen dienen. Bijvoorbeeld http://anarchief.org/wiki/Bestand:Anarchie_is_orde_(nederlands_met_ondertitiel).jpg http://anarchief.org/wiki/Bestand:Anarchieflogo.jpg http://anarchief.org/wiki/Bestand:AnarchiefLOGODIGITAL_circled_A.jpg http://anarchief.org/wiki/Bestand:Anarchieflogo2.odg http://anarchief.org/wiki/Bestand:Anarchy_not_chaos_-_organize.jpg http://anarchief.org/wiki/Bestand:Anarchy_heraldic.jpg http://anarchief.org/wiki/Bestand:Anarchy_heart.jpg 'Books not bombs' zal bij sommigen in het verkeerde keelgat schieten vrees ik (met name insurrectionalistisch geïnspireerden. Het hoeft ook niet per sé te verwijzen naar boeken denk ik...
Verder merk ik dat mensen die niet zijn ingelogd nogal veel pagina's te zien krijgen waar ze nog niks mee te maken hebben... Kan daar nog wat worden in gesnoeid? in principe is de 'Welkom bij Anarchief.org' genoeg (zonder 'overleg'pagina), de zoekfunctie en de lijst van bestanden. De welkomstpagina heb ik qua titel en inhoud wat aangepast.
En ik zag dat het forum.anarchief niet meer toegankelijk is - persoonlijk vond ik dat makkelijker en duidelijker dan deze 'overleg-pagina' (overigens één van de pagina's die volgens mij niet toegankelijk moeten zijn voor mensen die niet zijn aangemeld)
Verder zéér leuk dat er verder gewerkt is!! (Ik heb het wat moeilijk om te zien waar ik kan inspringen...
Ik zag ook dat de knoppen voor 'uitvoer' naar de verschillende 'formaten' (epub, pdf, txt, etc) nog niet zichtbaar zijn. Kan dat?
JJ
--JJ (overleg) (overleg) 20 dec 2015 15:48 (UTC)
--JJ (overleg) 20 dec 2015 15:22 (UTC)
Knoppen voor downloaden naar pdf en boek aanmaken zouden nu beschikbaar moeten zijn. Van logo kiezen jullie maar, mij blijft het wat gelijk (kan altijd aangepast worden indien nodig). Het forum is nog toegankelijk, af en toe krijgt het tijdelijk om onbekende reden geen verbinding met database, maar aangezien we toch alles overzetten ga ik er ook niet achter zoeken :) Ik weet niet of het mogelijk is de overlegpagina onzichtbaar te maken en de rest niet, is dat belangrijk? Het zijn uiteindelijk maar gewoon technische discussies over de wiki die erop staan.--Tim (overleg) 21 dec 2015 05:30 (UTC)
Voor mij mogen de overlegpagina's voor iedereen zichtbaar zijn, t'is niet de bedoeling je privéleven daar te gaan neerpennen hé. Forum mag van mij evengoed afgesloten worden, ik gebruik de kopies op mijn harde schijf om ze op de wiki te plaatsen, nog een tiental dingen en alles is zowiezo overgeplaatst. --Ratja303 (overleg) 21 dec 2015 07:45 (UTC)
Als iemand zin heeft om die klad-handleiding es te bekijken, en becommentariëren, dan kan ik ze waarschijnlijk nog heel wat beter maken.... --Ratja303 (overleg) 21 dec 2015 07:45 (UTC)
Om te weten wat er nog moet gebeuren kan je naar de categorieën gaan, linkerkolom - speciale pagina's - categorieën ) in elke categorie vind je de publicaties die eraan verbonden zijn 'OCR' = ocr moet nog gebeuren - ingeven = tekst moet worden ingegeven gekopieerd naar wiki - nalezen = enkel nog verbeterwerk - afgewerkt = klaar, heb ook nog steeds de excell-lijst,kan deze hier proberen publiceren of doormailen.. --Ratja303 (overleg) 21 dec 2015 09:27 (UTC)
Is die excel lijst nog nodig? Je kan uiteindelijk de lijst van alle bestaande (en in aanmaak) publicaties zien door de categoriën open te doen. Het lijkt me beter voort te gaan op wat automatisch gebeurt dan op nog iets extra dat steeds manueel moet bijgehouden worden en waar dus fouten in kunnen kruipen.--Tim (overleg) 21 dec 2015 16:08 (UTC)
Volgens mij niet, maar Jeroen typte : "Ik heb het wat moeilijk om te zien waar ik kan inspringen..." dus gaf ik die uitleg over de categgoriën, maar ik wil de lijst wel nog bijhouden...
Alle teksten die we verzameld hadden op het forum zijn overgeplaatst naar de wiki, binnen de daarvoor bestemde categorie.
--Ratja303 (overleg) 21 dec 2015 18:46 (UTC)
Ik vind deze prent wel leuk http://anarchief.org/wiki/Bestand:AnarchiefLOGODIGITAL_circled_A.jpg of deze http://anarchief.org/wiki/Bestand:Anarchieflogo.jpg, maar een paar van die ik vond ook, ik ga hier niet over beslissen,niet belangrijk genoeg voor mij, mij gaat het om de inhoud die we er in plaatsen, in het onderdeel Prent toevoegen van mijn klad-handleiding zijn ook nog at prenten --Ratja303 (overleg) 21 dec 2015 18:53 (UTC)
Hoe kunnen mensen die vragen hebben ons contacteren? Is ons mailadres ergens zichtbaar, of moeten we dit gewoon toevoegen aan onze gebruikerspagina? --Ratja303 (overleg) 6 jan 2016 10:53 (UTC)
Het emailadres info@anarchief.org kan daarvoor gebruikt worden, het stuurt mails automatisch door naar ons 3 (ik, jij en JJ)--Tim (overleg) 6 jan 2016 14:31 (UTC)
Waar kunnen mensen met vragen dit mailadres zien? --Ratja303 (overleg) 6 jan 2016 19:53 (UTC)
Ik heb het even toegevoegd op de hoofdpagina. --Tim (overleg) 6 jan 2016 20:41 (UTC)
Super, Jeroen en ik probeerden ons aan te melden op een andere wiki http://dut.anarchopedia.org/Hoofdpagina dit lukte niet en ik vind niets van contact-gegevens, erg vervelend - kan ons beter niet overkomen, merci!!! --Ratja303 ([[Overleg gebruiker:Ratja303|overleg]]) 6 jan 2016 20:56 (UTC)
Ik heb alle bestanden die op de wiki werden geplaatst in categorieën geplaatst. De prenten in Categorie:illustratie, de andere bestanden in een categorie afhankelijk van hun bestandstype Categorie:PDF, Categorie:ODT, Categorie:DOC, Categorie:ODG, vanzelfsprekend kunnen er categorieën bij worden gemaakt wanneer bestanden met anderen bestandstypes worden geupload. Vanaf nu kunnen we deze categorie toekennen bij het uploaden (toevoegen in het invulvak 'Samenvatting') --Ratja303 (overleg) 9 jan 2016 15:36 (UTC)
Er waren enkele categorieën die al wel waren toegekend, maar nog niet waren aangemaakt, ik heb deze aangemaakt, o.a. "Vormgeven", "Duitstalig", "Scannen", "Vertalen")
Ik vermoed dat de categorie "Vormgeven" werd toegevoegd omdat zo duidelijker is wat er nog precies dient te gebeuren bij de verwerking van het document, ik heb deze categorie na de categorie "Nalezen" geplaatst er van uitgaande dat in "Nalezen" de tekstverbetering zal gebeuren en in "Vormgeven" de tekstopmaak (bekijk anders even de uitgebreide handleiding De categorieën voor de pagina's.
Door de latere toevoeging van de categorie zullen er nu wel heel wat pagina's in "Nalezen" staan die eigenlijk in de categorie "Vormgeving" thuishoren. Ik wil dat best es bekijken en aanpassen, maar eerst een paar andere dingen doen --Ratja303 (overleg) 9 jan 2016 15:53 (UTC)
Tim, we hebben het er even elders even over gehad, maar zou het mogelijk zijn om naast de hoofdpagina (Wat is het anarchief?) een extra pagina "Helpen?" of "Meewerken", (Hoe meewerken?) aan te maken (dit zou ik zelf kunnen, maar hoe plaats ik dan een link naar deze pagina in de rechterkolom?
In de Pagina "Meewerken" kunnen we naast uitleg over de registratie en de verwijzing naar de korte en uitgebreide handleiding ook reeds vermelden dat er gekozen is voor een gestructureerde naamgeving, dat categorieën dienen toegekend te worden en dat de handtekening moet toegevoegd worden, om communicatie te vergemakkelijken. (Nog iets waar zeker rekening mee dient worden gehouden als je meewerkt?--Ratja303 (overleg) 9 jan 2016 15:53 (UTC)
Ik zal eerst de prenten van Rood en Zwart de de Ontwaking van de kapel op nieuw scannen (vond betere manier) en oude bestanden vervangen door de nieuwe. Daarna moet ik de uitgebreide handleiding es nalezen en aanvullen, suggesties en opmerkingen zijn erg welkom. Dan wil ik best die pagina's in de juiste categorie stoppen (zie hiervoor).--Ratja303 (overleg) 9 jan 2016 16:44 (UTC)
Zoals Tim al opmerkte is het niet nodig de categorie te vermelden op zowel de pagina zelf als op de overleg-pagina. Ik stel voor dat we vanaf nu altijd de categorie vermelden op de overleg-pagina, het is immers logisch dat als je meewerkt dat je (via de categorie-lijst) op de overlegpagina terecht komt, daar staat immers info die je best kan bekijken vooraleer je aan de tekst begint? --Ratja303 (overleg) 9 jan 2016 17:23 (UTC)
Hoe je de navigatie kolom kan wijzigen vind je hier https://www.mediawiki.org/wiki/Manual:Interface/Sidebar#Customize_the_sidebar Ik ben niet zeker of je voldoende gebruikersrechten hebt hiervoor, als het niet lukt laat dan iets weten en dan maak ik je administrator.
Ik denk dat die lange handleiding gewoon die korte kan vervangen. Ik had die korte maar gemaakt als eerste begin maar die zaken evolueren gewoon mee met het project zelf uiteindelijk, net zoals de "helpen?" en "meewerken" pagina's dat zullen doen.
Ik zou nooit de overlegpagina gebruiken voor categorieën maar steeds enkel de pagina zelf. Denk over de wiki in termen van een hoop papieren die op de grond liggen met teksten op die iedereen kan lezen, en die zich in allerhande categorieën bevinden, en de overlegpagina is gewoon de achterkant van elk papier waar mensen die meewerken aan het geheel al eens een notitie op zetten voor elkaar. Ik zou met andere woorden de overlegpagina's niet als "volwaardige" pagina's beschouwen op zichzelf, die zelf in categorieën zouden kunnen zitten. Categorieën zijn er dan ook niet enkel voor de samenwerking, maar bijvoorbeeld auteurs kunnen ook categorieën zijn (zo heb je alle werken van elke auteur bij elkaar) of zaken als "Spaanse burgeroorlog" of whatever.--Tim (overleg) 9 jan 2016 23:33 (UTC)
ok, ga zeker es rondneuzen en proberen die aparte pagina 'Meewerken' aan te maken, ik zal de handleiding die jij maakte veranderen in de pagina 'Meewerken' en de 'uitgebreide handleiding' dan gewoon 'Handleiding maken'.
Zou ik enkel van de pagina 'Meerwerken' verwijzen naar de handleiding of de pagina 'Handleiding' ook proberen in het menu links te plaatsen?
Inderdaad, op die manier logischer de categorie op de hoofdpagina te plaatsen, kan dit nu ook aan handleiding toevoegen. Maar het toevoegen van een auteurscategorie is misschien niet echt nuttig, aangezien je in de zoekfunctie op auteur kunt zoeken, en dan bovendien ook de titels krijgt waarin deze persoon voorkomt, en zelfs publicaties waarin deze persoon wordt vermeld in de inhoud?
--Ratja303 (overleg) 10 jan 2016 11:37 (UTC)
Heb die link es bekeken om dingen in het linkermenu te plaatsen, wat geexperimenteert, maar ik begrijp blijkbaar niet wat ze bedoelen.--Ratja303 (overleg) 10 jan 2016 19:38 (UTC)
Misschien zijn auteurscategorieën inderdaad niet nodig (hoewel het me wel interessant lijkt, je kan zo een paragraaf schrijven om de auteur voor te stellen en hebt dan alle werken van hem/haar in een mooi lijstje bij elkaar) maar het belangrijkste dat ik wou benadrukken is dat we uiteindelijk zoveel of zo weinig categorieën kunnen aanmaken voor alles wat we willen, we zijn nergens aan gebonden, dus is iets om over na te denken alleszins - niet enkel voor auteurs.
Als je de verschillende pagina's hebt aangemaakt geef me dan het lijstje zoals je ze wilt in de linkerkolom plaatsen, dan doe ik dat even. Ik heb gecheckt en er zijn inderdaad administrator-rechten voor nodig, dus ik zal het dan gewoon zelf even aanpassen, het is toch maar iets eenmalig.--Tim (overleg) 10 jan 2016 23:03 (UTC)
Ik heb al een de pagina handleiding hernoemd in de pagina meerwerken, deze moet weel nog bijgeschaafd worden.
Ik probeerde ook pagina uitgebreide handleiding te hernoemen naar handleiding, maar daarvoor heb ik de rechten niet, aangezien deze pagina reeds bestaat (ookal is deze hernoemd, toch blijft ze blijkbaar ergens toch bestaan)
Ik zou naast de hoofdpagina, ook de pagina 'Meewerken' en de pagina 'Handleiding' in het linkermenu plaatsen. Maar misschien moet de handleiding enkel zichtbaar zijn voor mensen die zijn geregistreerd/ingelogd en dus echt willen meewerken? --Ratja303 (overleg) 11 jan 2016 21:34 (UTC)
Ik heb ondertussen de hoofdpagina de pagina 'Meewerken' aangepast, als jullie nog aanvullingen, opmerkingen, klachten, ideeën, ... hebben, alle commentaar/kritiek is welkom en meestal ook opbouwend, dus laat maar weten. (Misschien is het niet slecht dat jullie de teksten toch es bekijken, mijn zinsstructuur en spelling (inclusief dt-fouten) zijn niet altijd denderend vanwege mijn dislectie, vandaar dat ik ook vaak met opsommingen werk, en met veel open ruimte, voor mij (maar daarom mss niet direct altijd voor iedereen) maakt dat de boel een stuk leesbaarder. ('Zelfkennis het begin van wijsheid', en op gebied van teksten schrijven ken ik mijn beperkingen, al vind ik dat ze allemaal de boom in kunnen met hun domme taalregeltjes, maar mss toch beter niet te veel taalfouten in de algemene teksten naar 'gebruikers' en 'medewerkers' toe?)--Ratja303
Kwam deze prent tegen, --Ratja303 (overleg) 20 jan 2016 08:33 (UTC)