Categorie:Graeber, David

Uit Anarchief
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


David Graeber (12 February 1961) is een in Londen wonende antropoloog en anarchist die wellicht het bekendst werd met zijn in 2011 verschenen boek Debt: The First 5,000 Years (Nederlandse uitgave Schulden, de eerste 500 jaar, 2012). Hij is momenteel professor in de antropologie aan de London School of Economics.[1]


Graeber promoveerde in 1987 in de antropologie op de uitkomsten van veldwerk op Madagaskar (dissertatie: The Disastrous Ordeal of 1987: Memory and Violence in Rural Madagascar). Hij deed daar zijn oorspronkelijke onderzoek naar de relatie tussen voormalige edelen en hun voormalige slaven in een boerengemeenschap. Het ging daarbij over magie als politiek instrument, over de aard van macht, karakter, en de betekenis van geschiedenis. Een centraal thema in zijn werk is de manier waarop verschillende samenlevingen omgaan met geld en schulden. Over dit thema schreef hij dan ook zijn boek Schuld: de eerste 5000 jaar, dat vooral de relatie tussen schuld en macht analyseert.

Hij heeft onlangs zijn onderzoeksproject naar sociale bewegingen, toegewijd aan de principes van directe democratie, afgerond en heeft veel geschreven over de relatie tussen antropologie en anarchisme.