Overleg:Uitgebreide handleiding

Uit Anarchief
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Merci voor de hulp!!!! --Ratja303 (overleg) 27 jan 2016 16:43 (UTC)

No problem. Ik raad trouwens aan om de categorieën onderaan de pagina te zetten. Twee redenen:
  1. Ze verschijnen ook onderaan de pagina. Dus dat verminderd eventuele verwarring.
  2. Bovenaan de pagina zijn ze bevattelijker voor per ongeluk weghalen.
--Jeroenpraat (overleg) 31 jan 2016 22:09 (UTC)


Jeroen Praat : IK VIND DIT BEST OK? MAAR DIT GAAT HEEL WAT AAN PASSINGEN meebrengen AAN DE TOT NU TOE INGEVEOERDE WERKEN? EN IK VREES ALS ZE ONDERAAN STAAN DE MENSEN MINDER SNEL GENEIGD GAAN ZIJN DEZE AAN TE PASSEN TIJDENS DE WORKFLOW--Ratja303 (overleg) 1 feb 2016 09:19 (UTC)

Ik verander het waar ik het zie. Het is niet belangrijk genoeg om er specifiek naar te zoeken. Het is ook bedoeld voor pagina's die afgewerkt zijn. Om in een tekstvenster onderaan te komen, gebruik je gewoon ctrl+end. --Jeroenpraat (overleg) 1 feb 2016 15:08 (UTC)


Tim en Jeroen: Merci voor de aanpassingen in de handleiding --Ratja303 (overleg) 1 feb 2016 09:22 (UTC)


Merci voor de tip over sorteren op titel i.p.v op auteursnaam, ik denk dat dit binnen alle categorieën die lijsten vormen een logisch keuze is.

Ik heb het hoofdstuk 'Meewerken' in de handleiding verplaatst naar de pagina 'Meewerken'; deze kwamen grotendeels overeen, ik zorgde dat er geen info verloren ging. Heb de linken en verwijzingen die daardoor hier en daar moesten worden aangepast reeds aangepast, en alle linken en verwijzingen in de pagina Meewerken en in de handleiding allemaal nog es gecontroleerd.

--Ratja303 (overleg) 1 feb 2016 15:57 (UTC)


Aan Jeroen Praat :

Blijkbaar heb je deze categorie voor rangschikken op titel reeds toegevoegd bij heel wat pagina's. Super!

De categorieën die de workflow Categorie:Workflow aanduiden zijn wel erg belangrijk, ze dienen immers bij elke stap verandert te worden, en zorgen ervoor dat medewerkers weten wat er met welke pagina nog moet gebeuren, en aan de hand van deze categorieën kunnen mensen inspringen in de workflow waar ze willen Om te voorkomen dat mensen deze vergeten aan te passen zal ik in de handleiding veranderingen aanbrengen om hier extra op te wijzen.

Ik ga een extra categorie toevoegen aan de workflow waar de categorie die zorgt voor het ordenen op titel en mss ook voor het toevoegen van de categorieën die tot lijsten leiden zodat deze taak niet over het hoofd wordt gezien, en dat ook andere medewerkers hieraan kunnen meewerken. Begin snel aan het aanpassen van de handleiding.


--Ratja303 (overleg) 1 feb 2016 17:59 (UTC)

Ja daarom denk ik dat het die categorien het beste in een later workflow-proces naar beneden kunnen. Aan de andere kant, op Wikipedia staan ze altijd beneden en daar is nog nooit een klacht over geweest zo ver ik weet. Ik geef wel toe dat het niet het allerbelangrijkste is. --Jeroenpraat (overleg) 2 feb 2016 01:39 (UTC)


Heb het toevoegen van categorieën die lijsten vormen opgenomen in de workflow,[Categorie:Lijstaanmaak), als laatste onderdeel van de workflow, eventuele commentaar is zeer welkom (over ganse handleiding trouwens).

Ik zal bij die laatste stap [Categorie:Lijstaanmaak] ineens ook vermelden dat de categorieën die al werden toegevoegd, boven de tekst, onder de tekst geplaatst dienen te worden.

Mss onderschat ik sommige mensen, maar ik ken een aantal mensen die willen meewerken, die amper in een tekstverwerkingsprogramma hebben gewerkt, vandaar dat deze handleiding echt stap voor stap uitlegt hoe je dingen kan doen. Ik wil het kunnen meewerken zo simpel mogelijk houden. Ik geloof dat met wat goede wil en een goede uitleg zelfs de grootste computerknoeiers er toch kunnen in slagen mee te werken, bv. met nalezen of vertalen.

Ben ook steeds harder bezig na te denken over life-introducties voor groepen, maar ook voor mensen persoonlijk, als je daarrond ideeën hebt, ook altijd welkom. --Ratja303 (overleg) 2 feb 2016 13:24 (UTC)


Lijstaanmaak

Ik zie dat er nu een extra workflow-stap is, lijstaanmaak. Goed, maar ik denk dat we moeten oppassen mensen hiermee niet te veel in een keurslijf te duwen. Enkel toevoeging aan een categorie van een auteur is denk ik in eerste instantie voldoende. Verdere categorisatie is niet voor iedereen weggelegd, vooral als het over de inhoud gaat. Voorbeeld: een Categorie:Anarchocommunisme kan pas worden toegevoegd als iemand door de tekst te lezen daar is achtergekomen of de tekst al eerder gelezen had. Dit is dus een continue proces en kan m.i. denk ik niet in een workflow gestopt worden. Jeroenpraat (overleg) 2 feb 2016 23:09 (UTC)


Ik denk dat mensen ook wel in staat zijn de taal en de publicatievorm toe te kennen, inderdaad, op gebied van trefwoorden is het een ander verhaal. Ik zal duidelijk in de handleiding vermelden dat de de taal , publicatievorm en auteur toegevoegd dienen worden (onder die extra stap in de workflow). Op gebied van trefwoorden kan ik de mensen waarschuwen hier voldoende tijd aan te besteden (of het gewoon niet te doen), of duidelijk vermelden dat het toekennen van trefwoorden niet binnen deze workflow hoeft, of dat deze taak enkel wordt toegekend aan bepaalde personen. (Ik werk als bibliotheekmedewerker, ik weet uit ervaring maar al te goed dat er beter geen trefwoorden worden toegekend, dan foutieve trefwoorden, mss ging ik er te veel van uit dat iedereen dit weet, beroepsmisvorming verzekers.) --Ratja303 (overleg) 3 feb 2016 16:14 (UTC)

OK, taal begrijp ik en deed ik al automatisch, maar hoe kom je een publicatievorm te weten? Brief is duidelijk, maar niet altijd is het duidelijk of het een artikel, pamflet of boek is. Jeroenpraat (overleg) 3 feb 2016 21:22 (UTC)

Zie Pulbicatievormen --Ratja303 (overleg) 4 feb 2016 09:49 (UTC)

Dank je. Ook al ken ik ook boeken van minder dan 70 pagina's. Kwestie van gezond verstand gebruiken gok ik. --Jeroenpraat (overleg) 4 feb 2016 21:15 (UTC)


Dit zijn de bibliothecaire (ISBD-)regels voor het toekennen van publicatievormen, dit zijn vaststaande regels, mensen die iets schrijven van minder dan 70 blz en beweren dat dit een boek is kenne zelf de regels niet... (ik zei het al, soms last van wat beroepsisvorming) --Ratja303 (overleg) 5 feb 2016 09:34 (UTC)

Haha, nou ja, anarchisten houden zich natuurlijk niet vaak aan top-down opgelegde ISBD-regels ;-). Maar het maakt het wel makkelijker. Jeroenpraat (overleg) 5 feb 2016 18:41 (UTC)

Het toekennen van die publicatievorm voegde ik toe omdat ik vrees dat door digitalisering anders een beetje de oorspronkelijke publicaties gaan vergeten worden - en dat kan niet de bedoeling zijn, integendeel, en het geeft toch op voorhand een beetke een idee over de lengte van de tekst, en hoe deze ooit verscheen, anarchisme en structuur hoeven absoluut niet recht tegenover elkaar te staan integendeel, maar maak dat maar es duidelijk aan bepaalde anarchisten, soms is het gewoon handig ergens wat struktuur te hebben, vooral als het gaat over een verzameling teksten waar je wil kunne in zoeken.... --Ratja303 (overleg) 8 feb 2016 10:05 (UTC)

(nog meer) Publicatievormen

Ik begon met de categorieën voor publicatievormen toe te voegen, maar liep gelijk tegen problemen aan.

Zo kwam ik een pamflet tegen (staat ergens op het internet in de Engelse vertaling). Onder welke categorie moet dat? Ik kwam ook een deel van een boek tegen (welk deel wordt mij niet duidelijk). Geen idee waar dat bij hoort. Ook kwam ik een redevoering tegen dat volgens de uitgebreide handleiding een brochure zal moeten zijn. Ik kan me ook gewoon niet met de publicatievormen bemoeien en het aan iemand anders overlaten? --Jeroenpraat (overleg) 10 feb 2016 18:41 (UTC)

Je kan ook altijd publicatievormen toevoegen, gewoon categorietje bij aanmaken, eventueel ook vermelden in handleiding, of dat laatste aan mij over laten. Een gedeeltelijk werk, zoals die boek, zou ik geen publicatievorm geven, het is immers op die manier nooit op papier uitgegeven/verschenen en dan is het ook niet mogelijk om de oorspronkelijke vorm toe te kennen. Er bestaan nog andere publicatievormen: thesissen, overdrukken, ... (vandaar dat in bibliotheken vaak de algemene term monografie wordt gebruikt voor alle eenmalige publicaties (boeken, brochures, brieven, artikels...) en dat men wederkerige publicaties onderbrengt onder periodieke publicaties (tijdschriften, kranten,....) maar je merkt al dat er ook hier verwarring kan ontstaan (brieven kunnen ook elkaar opvolgen en dus eigenlijk bijna periodiek worden, artikels zij monografie - tijdschriften periodiek,....). Ik zou ook enkel de publicatievorm toekennen als je er zeker van bent. Dit is de minst belangrijkste categorie, mensen zullen er zelden op zoeken, het geeft enkel een klein beetje extra info over oorspronkelijke publicatie. --Ratja303 (overleg) 12 feb 2016 13:09 (UTC)

Het onderdeel in de workflow waar de categorieën voor het maken van lijsten worden toegekend zal vroeger in de workflow worden geplaatst. Dit omdat zij dan vroeger opzoekbaar zijn via deze lijsten. --Ratja303 (overleg) 12 feb 2016 17:00 (UTC)

Categorieën worden bovenaan de pagina vermeld

In een kort overleg (offline) hebben we besloten de categorieën voor zowel workflow als voor lijstaamaak toch bovenaan te vermelden. --Ratja303 (overleg) 17 feb 2016 11:39 (UTC)


Pagina 'Afspraken'

Naast de Handleiding zal er ook een pagina afspraken aangemaakt worden. De handleiding is erg uitgebreid en gericht naar mensen die nog niet (vaak) op een wiki gewerkt hebben. De pagina afspraken zal de afspraken vermelden die specifiek zijn voor deze wiki, zoals de naamgeving, plaatsen van de handtekening, ...

Categorie:Categoriebeschrijving

In de handleiding en de pagina meewerken werd een stuk toegevoegd over het beschrijven van categorieën. Uitgebreide_handleiding#Categorie:Categoriebeschrijving