Rocker, Rudolf - Achter prikkeldraad en tralies

Uit Anarchief
Ga naar: navigatie, zoeken


http://anarchief.org/w/images/2/2f/Rocker%2C_Rudolf_-_Achter_prikkeldraad_en_tralies_-_Deel_I_text.pdf

http://anarchief.org/w/images/d/d8/Rocker%2C_Rudolf_-_Achter_prikkeldraad_en_tralies_-_Deel_II_text.pdf


De bekende anarcho-syndicalist Rudolf Rocker zat vier jaar in de gevangenis als "vijandelijke buitenlander" in Groot Brittannië wegens antimilitaristische activiteiten. Hij verzette zich samen met zijn vrouw Milly Witkop tegen het bloedvergieten van de Eerste Wereldoorlog.

Rocker voorspelde op 7 augustus 1914 “een periode van massamoorden op een schaal die de wereld nog niet eerder had gezien.” Hij viel de Tweede Internationale aan omdat deze zich niet verzette tegen het conflict. Rocker, Witkop en een aantal andere leden van Arbeter Fraint (Vriend van de Arbeider) openden samen een soepkeuken om de armen te ondersteunen tijdens de oorlog.

In oktober en november werd er een discussie tussen Rocker en Peter Kropotkin gepubliceerd in de Arbeter Fraint, waarbij Kropotkin de Geallieerden ondersteunde. Rocker bestreed hem en noemde de oorlog “in tegenspraak met alles waar we ooit voor hebben gevochten.”

Kort na de publicatie van dit statement werd Rocker op 2 december gearresteerd. Dit was deels ook wegens het anti-Duitse sentiment dat in Groot Brittannië heerste. De krant Arbeter Fraint werd onderdrukt vanaf 1915. De Joodse anarchistische beweging kwam de repressie nooit werkelijk te boven.

Met zijn memoires over die tijd, wilde Rocker aandacht schenken aan deze vaak vergeten episode uit de Eerste Wereldoorlog.

Een uitgave van Vereniging Anarchistische Uitgeverij (VAU), Amsterdam, 1936. De uitgave verscheen in twee delen.

Oorspronkelijk verschenen als "Stacheldraht und gitter" in 1925.